Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Pelastakaa tiede! –Helsingin yliopiston kirjaston evakuoinnit 1939-1945

4 syyskuun @ 10:00 11:00

klo 10.00 – 11.00 Kansalliskirjasto ja Kirjastokaista esittävät: Pelastakaa tiede! -Helsingin yliopiston kirjaston evakuoinnit 1939-1945

Kirjailija, FT Anna Kortelaisen, Kansalliskirjaston ja Kirjastokaistan tuottama Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo tieteen evakuoinnin tarinan. Dokumentti pureutuu Kansalliskirjaston aineistojen evakuointiin talvi- ja jatkosodan aikana.

Kansainvälisen tilanteen kiristyessä syyskuussa 1939 Helsingin yliopiston kirjasto alkoi varautua sodan oloihin. Kun Neuvostoliitto pommitti ankarasti Helsinkiä helmikuussa 1944, käynnistyi tieteen jättimäinen evakuointi kauas Helsingin ulkopuolelle. 80 vuotta noiden tapahtumien jälkeen Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo ja paljastaa evakuointien tarinan ja esittelee evakuointien sankarit. Keitä he olivat ja mihin ja miten tiede evakuoitiin?

Anna Kortelaisen käsikirjoittama dokumenttielokuva tuo päivänvaloon uutta tietoa tieteen evakuoinneista ja vapaaehtoisten korvaamattomasta työpanoksesta osana pelastustöitä. Dokumentti sisältää paljon arkistomateriaalia sekä uutta, tätä dokumenttia varten kuvattua materiaalia. Mukana on myös osuuksia, joissa Anna Kortelainen linkittää tapahtumia tähän päivään haastatellen Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuomista.

Kansalliskirjastosta käytettiin talvi- ja jatkosodan aikaan nimeä Helsingin yliopiston kirjasto. Helsingin yliopiston kirjastolla oli tuolloin kansalliskirjaston asema ja tehtävä: se keräsi ja vaali kaikkea Suomessa ilmestyvää kirjallisuutta.

Pornaisten kirjasto – Borgnäs bibliotek

Kirkkotie 174
Pornainen, 07170 Suomi
040 1745 060
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto