Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Näyttelyt: Rohkea, luotettava ja ahkera – hevonen itäisellä Uudellamaalla ja Lehmä – itäuusmaalaisen uskollinen ystävä

12 heinäkuun @ 09:00 30 elokuun @ 15:00

Näyttely Pornaisten kirjastolla 12.7.–30.8.

Kirjasto on avoinna

23.8. saakka ma 9-19, ti-to 9-17, pe 9-15
26.8. alkaen ma-to 9-19, pe 9-15

Porvoon museo – Itä-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo on tuottanut alueelle tärkeistä kotieläimistä kertovan kiertonäyttelysarjan. Kiertonäyttelyiden ajatuksena viedä näyttelytoimintaa sinne, missä aluevastuumuseon näyttelyitä ei välttämättä aiemmin ole ollut. Lapsille ja nuorille suunnattu näyttely viihdyttää myös aikuisia.

Näyttely nostaa valokeilaan eläimet, jotka ovat mahdollistaneet elämän itäisellä Uudellamaalla. Näyttelysarja toteutetaan viidessä osassa vuosien 2023–2026 aikana. Uusin näyttelyn osa on nimeltään Rohkea, luotettava ja ahkera – hevonen itäisellä Uudellamaalla ja se, sekä aiempi näyttely Lehmä – itäuusmaalaisen uskollinen ystävä, ovat esillä Pornaisten kirjaston kirjastosalissa 12.7.–30.8.2024. Kiertonäyttelyt tuovat museoiden ammattitaidon ja palvelut kaikkien ulottuville. Alueen paikallismuseoiden kanssa yhteistyössä tehdyt näyttelyt ovat varattavissa Porvoon museolta, ja ne voidaan pystyttää pieneenkin tilaan. Hevosesta kertova näyttely on tehty yhteistyössä Pornaisten kotiseutuyhdistyksen ja kunnan sekä Porlammin kotiseutuyhdistyksen kanssa. Näyttelyn voi varata 1–2 kuukaudeksi kerrallaan.

Näyttelyn materiaalinkeruuta varten järjestettiin kesällä 2023 muistitietokeruu Itä-Uudenmaan Helle-pääkirjastojen kanssa sekä sähköisesti verkossa. Keruu poiki ilahduttavan määrän tarinoita, muistoja ja valokuvalahjoituksia. Materiaalit tallennettiin Porvoon museon kokoelmiin.

”Olen iloinen siitä, että itäuusmaalaiset kertoivat meille muistojaan hevosesta. Tarinoita tuli kaikenikäisiltä ihmisiltä, ja saimme yllätykseksemme myös valokuvalahjoituksia. On hienoa, että tällaiseen lähdetään mukaan ja saamme nostettua muistoja tärkeästä eläinystävästä esille näyttelyn muodossa.”, sanoo näyttelyn tuottanut kulttuuriperintötutkija Mai Joutselainen. Näyttelyn on taittanut Heli Tiensuu ja käännökset tehnyt Margaretha Jämbäck Porvoon museolta.

Porvoon museo toimii Itä-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona ja kiertonäyttelytoiminta on osa alueellisesta museotyötä. Myös näyttelyn aiempi osa, Lehmä – itäuusmaalaisen uskollinen ystävä on lainattavissa museolta.

Lisätiedot ja varaukset:

Mai Joutselainen, kulttuuriperintötutkija
mai.joutselainen@porvoonmuseo.fi
0407344042

Kuva: Pornaisten kunnankirjasto Sanapaltti

Pornaisten kirjasto – Borgnäs bibliotek

Kirkkotie 174
Pornainen, 07170 Suomi
040 1745 060
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto