Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Näyttely: luonto on lahja / Utställning: Naturen är en gåva

30.8.2022 @ 08:00 23.9.2022 @ 17:00

Maalaus violetista kukkakimpusta. Maalannut Maryam Roohani.

Maryam Roohanin luontoaiheisia maalauksia on esillä Porvoon pääkirjastossa 30.8 – 23.9.2022 Roohani on Iranista kotoisin oleva taiteilija, joka muutti Suomeen vuonna 2005.

Iranissa Roohani opiskeli taidetta, historiaa, arkkitehtuuria ja arkeologiaa. Hän kuvitti lastenkirjoja ja opetti kuvataiteen eri tekniikoita kuten öljyväri-, akvarelli- ja pastellimaalausta sekä hiilipiirustusta. Hänellä oli myös oma mainostoimisto. Maalaustensa aiheet hän löysi pääosin fantasian maailmasta.

Suomessa Roohani huomasi, miten tärkeä luonto on ihmiselle. Luonto antaa energiaa ja elvyttää, ihmisen ja luonnon välillä on yhteys. Luonnosta on tullut Roohanin maalausten tärkein aihe ja innoittaja. Hän itse saa luonnosta toivoa ja tukea, ja haluaa jakaa sitä taiteensa kautta myös muille.

Iranista pakenemisen jälkeen Roohani ei ole voinut aina hyvin. Taide, luovuus ja maalaaminen ovat olleet hänelle kuin terapiaa. Kun kipu ottaa vallan, taide tuo helpotusta ja kuljettaa haavemaailmaan, jossa kivulla ei ole sijaa. Hän uskoo taiteen auttavan kaikkia psyykkisistä tai fyysisistä kivuista kärsiviä.

Suomessa Roohani on ollut Vöyrin Taidekerhon jäsen ja tehnyt esimerkiksi luontoon ja kulttuuriin liittyviä kuvituksia Vöyrin kunnalle. Hän on pitänyt taidenäyttelyitä muun muassa Norrvallan kuntoutuskeskuksessa sekä Vöyrin ja Sipoon kirjastoissa. Syksyllä hän aloittaa opinnot Porvoon ammattiopistossa.

***

Maryam Roohanis naturmålningar visas på Borgå huvudbibliotek 30.8 – 23.9.2022. Konstnären Maryam Roohani kommer från Iran och flyttade till Finland 2005.

I Iran studerade Roohani konst, historia, arkitektur och arkeologi. Hon illustrerade barnböcker och undervisade som konstlärare i tekniker som olje- och akvarellmålning, pastell och kol. Hon hade även en egen reklambyrå. Motiven för sina målningar hämtade hon ofta från fantasins värld.

I Finland märkte Roohani hur viktig naturen är för människan. Naturen ger energi och stimulans – det finns ett band mellan människorna och naturen. Naturen har också blivit den viktigaste inspirationskällan och det centrala motivet i hennes konst. Hon får själv hopp och stöd från naturen och vill som konstnär dela med sig av detta till andra.

Efter flykten från Iran har Roohanis kropp sagt ifrån. Konst, kreativitet och målande har varit som terapi för henne. När smärtorna tar överhanden ger konsten lindring, förflyttar henne till en drömvärld där inga smärtor finns. Hon rekommenderar konst till alla som lider av fysisk eller psykisk smärta.

I Finland har Roohani varit medlem i Vörå Konstklubb och har till exempel gjort illustrationer för Vörå kommun om kommunens natur och kultur. Hon har haft konstutställningar bland annat på Norrvalla Rehab Center och Vörå och Sibbo bibliotek. I höst börjar hon studera på Prakticum i Borgå.

Porvoon pääkirjasto – Borgå huvudbibliotek

Papinkatu 20
Porvoo, 06100 Suomi
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto