Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Mielimaissa-projektin näyttely Pellavasalissa 2.-30.10.

2.10.2023 @ 08:00 30.10.2023 @ 18:00

Mielimaissa-projektin näyttely 2.-30.10. sekä työpaja ma 30.10. klo 15.00-18.00. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Mielimaissa-projekti murtaa tabuja mielenterveysongelmista

Vesa Tynin ja Jari Niemisen Mielimaissa-projekti kertoo mielenterveysongelmista muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten kautta. Työparin tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä aiheesta ja murtaa siihen liittyviä tabuja.

Projektin nimi on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen. Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Yhdessä kuvattavien kanssa suunnitellut muotokuvat tekevät abstraktista asiasta fyysisen ja näkyvän.

Kuka tahansa voi hakea Mielimaissa-projektiin mukaan. Muotokuvien tekoprosessi alkaa siten, että projektin tekijät tapaavat ja haastattelevat heihin yhteyttä ottaneita ihmisiä. Heidän kokemuksensa ja kertomuksensa ovat teoksen lähtökohta ja ydin.

Jokaisen muotokuvan rinnalla julkaistaan teksti, jossa kuvattava kertoo tarinansa. Tekstit taltioitujen keskustelujen pohjalta toimittaa äidinkielenopettaja Tuomo Polo.

Mielimaissa tien päällä

Ensimmäinen Mielimaissa-näyttely nähtiin vuonna 2019 Aboa Vetus Ars Nova -museossa Turussa. Maaliskuussa 2022 käynnistyy näyttelykiertue ympäri Suomea. ”Olemme hakeneet Mielimaissa-näyttelyille matalan kynnyksen tiloja, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Haluamme tehdä projektin teokset saavutettavaksi mahdollisimman laajalle joukolle. Toivomme että ihmiset löytävät näyttelyiden kautta vertaisuuden kokemuksia, ja että projekti auttaisi puhumaan mielenterveyden ongelmista”, Tyni ja Nieminen kertovat. Näyttelyiden yhteydessä on tarkoitus toteuttaa myös keskustelutilaisuuksia ja kuvakerronnan työpajoja.

Kaikki Mielimaissa-projektin teoskuvat ja niihin liittyvät tekstit julkaistaan myös projektin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa:
www.mielimaissa.fi
www.facebook.com/Mielimaissa
www.instagram.com/mielimaissa

Miten kaikki alkoi?

Seitsemän vuotta sitten valokuvaajat Vesa Tyni ja Jari Nieminen joutuivat kumpikin kohtaamaan mielenterveyden ongelmat läheltä. Miehet eivät silloin tunteneet toisiaan.

Vesan tutoroitavana ollut valokuvauksen opiskelija Jussi päätyi itsemurhaan. Surullinen asia aiheutti monenlaisia tunteita. Tyni oli yllättynyt ja pahoillaan, koska ei ollut havainnut mitään masennuksen merkkejä, eikä voinut auttaa mitenkään. Olisiko hän osannut ymmärtää tai tukea, jos Jussi olisi kertonut tunteistaan? Voisiko aiheesta tehdä jonkinlaisen projektin, jotta oppisi itse mielenterveyden ongelmista ja auttaisi muita samassa tilanteessa olevia?

Samaan aikaan Jari oli toipumassa vakavasta masennuksesta, joka oli ollut lähellä tuhota hänet kokonaan. Parantumisen edetessä terapian ja psykiatrian avulla Nieminen päätti, että hän haluaisi jättää jäljen kokemastaan, ja siitä, että aina ei pärjää yksin. Ei ilman apua.

Syntyi ajatus muotokuvasta. Nieminen otti yhteyttä Tyniin ja kertoi tarinansa. Vesa vastasi nopeasti ja kertoi, kuinka hienoa on, että juuri hän sai viestin. Miehet tapasivat ja huomasivat, että heitä yhdisti luova intohimo, estetiikan taju sekä eräänlainen tarinankertojuus. Yhteinen Mielimaissa-projekti sai alkunsa ja ensimmäiseen muotokuvaan asettui toinen projektin tekijöistä.

Projektin medianäkyvyys ja palkinnot:


Satakunnan Kansa 9.7.2022
, Meri Suominen: Masennuksen muotokuva https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000008916747.html

Kotiliesi 10/2022, Sanna Puhto: Halusin, että äiti rakastaisi

Kenda Palmula, 25, on joutunut taistelemaan äidin rakkaudesta koko elämänsä. Nyt taistelu on hävitty ja Kenda seisoo omilla jaloillaan. https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/kenda-palmula-on-joutunut-taistelemaan-adoptioaitinsa-rakkaudesta-koko-elamansa/

Kamera-lehti 20.5.2021, Katarina Boijer: Vesa Tyni on vuoden freelance-journalisti

Turun Sanomat 23.4.2021 Annina Karhu: Vastikään vuoden freelanceriksi 2020 valittu Vesa Tyni haluaa kertoa kuvilla tarinoita, jotka vaikuttavat ja auttavat.

Kotiliesi (1/2020), Sanna Puhto: Entinen macho
Helsingin Sanomat 4.10.2019, Arla Kanerva: Mielimaissa-projekti pyrkii laajentamaan masennukseen liittyviä mielikuvia ja tarjoamaan vertaistukea sairastuneille
 https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006260462.html.

Turun Sanomat 24.9.2019, Annina Karhu: En tiennyt miten pimeää pimeys voi olla https://www.ts.fi/kulttuuri/kuvataide/4711921/En+tiennyt+miten+pimeaa+pimeys+voi+olla++Jari+Nieminen+sairastui+masennukseen+joka+johti+tabuja+murtavaan+muotokuvahankkeeseen

Yle.fi 9.9.2019, Mattias Mattila: Jari Niemisen ja valokuvaaja Vesa Tynin Mielimaissa-projekti murtaa tabuja mielenterveydestä  https://yle.fi/uutiset/3-10956578

PALKINNOT
Vuoden Mainostorstai 2019, 1. sija Paras toteutus -sarjassa, kunniamaininta Paras oivallus -sarjassa. (Shortlistin ainut ei-kaupallinen taideprojekti)

YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

info@mielimaissa.fi

Pornaisten kirjasto – Borgnäs bibliotek

Kirkkotie 174
Pornainen, 07170 Suomi
040 1745 060
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto