Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Kansallispukutuuletus Pornaisissa 5.8. kansallispuvun syntymäpäivänä

5 elokuun @ 17:00 19:00

Pornaisissa tuuletetaan kansallispukuja maanantaina 5.8.2024 klo 17.00 alkaen kunnankirjaston edessä (Kirkkotie 174, 07170 Pornainen) nurmikkopiknikin merkeissä. Sateen sattuessa sisällä kirjastossa klo 17.00–19.00.

Omat viltit ja piknik-eväät mukaan.

Kansallispukutuuletus Pornaisissa juhlistaa kansallispuvun syntymäpäivää

Helmat liehuvat ja iloinen puheensorina raikaa Pornaisissa, kun kansallispukuja tuuletetaan jo kuudetta kertaa. Tänä vuonna tuuletustapahtuma järjestetään Pornaisten kunnankirjaston pihalla maanantaina 5.8. klo 17 alkaen tai sateen sattuessa kirjastossa sisällä. Kansallispukutuuletukseen ovat tervetulleita kaikki puvuista kiinnostuneet. Voit pukeutua muinaispukuun, kansanpukuun, kansallispukuun tai niiden osiin tai tulla vain ihailemaan pukuja. Pukuja tuuletetaan rennosti piknikin ja yhdessäolon merkeissä, ja kaikki ovat tervetulleita eväidensä kanssa levittämään oman vilttinsä tai retkipöytänsä kirjaston nurmikolle. Illan alkupuolella pidämme pukujen esittelykierroksen, jossa jokainen pääsee esittelemään oman pukunsa ja kertomaan halutessaan sen tarinan.

Miksi 5.8.?

Elokuun viidettä päivää juhlitaan kansallispuvun syntymäpäivänä. Silloin on kokoonnuttu tuulettamaan eli viettämään aikaa puvut päällä jo vuodesta 2010 lähtien. Ensimmäinen kansallispukutuuletus pidettiin Imatralla, ja käytäntö on siitä laajentunut ympäri Suomea. Julkisesti ilmoitettuja tuuletuksia on viime aikoina järjestetty noin 70 kappaletta vuosittain, Pornainen yhtenä niistä. Kansallispuvun syntymäpäivä juontaa juurensa ajankohtaan 5.8.1885, jolloin keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä.

Tervetuloa mukaan kansallispuvussa tai sen osissa – tai puku vaikka henkarissa.

(Tapahtuman kuva on vuoden 2023 tuuletuksesta.)

Pornaisten kirjasto – Borgnäs bibliotek

Kirkkotie 174
Pornainen, 07170 Suomi
040 1745 060
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto