Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Halloween kirjastossa / Halloween på biblioteket

29.10.2022 @ 09:00 10:00

Halloween näkyy lasten- ja nuortenkirjastossa lauantaina 29.10. Lastenkirjaston satutuokiossa luetaan satuja kummituksista ja muista kummajaisista kello 9-10. Satuja luetaan suomeksi ja ruotsiksi. Mukaan voi tulla tunniksi tai vain hetkeksi. 

Sadut antavat inspiraatiota työpajaan, jonka kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi pitää klo 10-13. Avoimessa työpajassa tutustutaan animaation tekemiseen ja osallistutaan yhteisen halloween-animaation luomiseen. Koko perheen työpajaan voi tulla mukaan mihin aikaan tahansa ja se sopii kaiken ikäisille. Fanni Maliniemi on porvoolainen mediataiteilija. 

Halloween nykyisessä muodossaan on uusi juhla Suomessa, mutta sen juuret juontavat vuosisatojen takaisiin uskomusperinteisiin eri puolilta Eurooppaa.

Lokakuun lopulla luonto kuihtuu ja pimeys ottaa vallan. Vuodenaikojen taitoskohdassa tämän- ja tuonpuoleisen rajan on uskottu katoavan, ja henget ovat silloin liikkeellä.

Henkiä on pelätty. Niiden on uskottu houkuttelevan ihmisiä tuonpuoleiseen, ja siksi niiltä on suojauduttu erilaisin keinoin. Vainajia on myös kunnioitettu ja hengille on esimerkiksi katettu juhla-aterioita. Halloweenin sijasta Suomessa on perinteisesti vietetty kekriä ja pyhäinmiestenpäivää.

**

Halloween på biblioteket

Halloween på biblioteket

Lördagen 29.10 kommer Halloween att synas på barn- och ungdomsbiblioteket. På sagostunden klockan 9-10 läser vi sagor om spöken och andra egendomligheter. Sagorna är på finska och svenska. Man kan vara hela timmen eller bara en stund.

Sagorna ger inspiration för workshopen som bibliotekskonstnären Fanni Maliniemi håller kl. 10-13. I denna öppna verkstad undersöker vi hur man gör animationer och vi skapar en Halloween-animation tillsammans. Till workshopen, som är för hela familjen, kan man komma när som helst och den passar alla åldrar. Fanni Maliniemi är mediekonstnär och bor i Borgå.

Att fira Halloween i sin nuvarande form är ett ganska nytt fenomen i Finland, men rötterna till Halloween sträcker sig århundraden tillbaka till religiösa traditioner från olika delar av Europa.

I slutet av oktober vissnar växtligheten ner och mörkret tar över. Man tror att i denna växling mellan årstider suddas gränsen mellan vår värld och livet efter detta ut, och andarna kommer i rörelse.

Andarna är fruktade. Man tror att de försöker locka över människor till den andra sidan och därför måste man med olika knep skydda sig mot dem. Men de händangångna är också respekterade och till exempel dukar man upp festmåltider till dem. I stället för Halloween har man i Finland traditionellt firat skördefesten och allhelgonadagen.

Porvoon pääkirjasto

Porvoon pääkirjasto – Borgå huvudbibliotek

Papinkatu 20
Porvoo, 06100 Suomi
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto