Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Loviisan kirjakahvila – Jouni Jäppinen

26.2.2022 @ 12:00 13:00

Jouni Jäppinen: Rautakymi. Talonpoikia, seppiä, lohiylimyksiä

Loviisalainen Jouni Jäppinen on mm. taiteilija, kultaseppä ja kulttuurihistorioitsija. Hänen vuonna 2020 ilmestynyt tietokirjansa ”Rautakymi” tutkii lähialueemme merkittäviä rautakautisia kohteita ja niistä löytynyttä arkeologista aineistoa. Kirja tukeutuu mm. arkeologiaan, metallurgiaan ja kulttuurihistoriaan.

Koskenkylä–Kotka-valtatien lähestyvät rakennustyöt saivat Jounin Jäppisen ja hänen kollegansa Rune Nygårdin vuonna 2010 tutkimaan suunnitellun tielinjan alueen oma-aloitteisesti. Tutkimustyöt paljastivat kaksi merkittävää, nyt osittain tien alle jäänyttä arkeologista kohdetta: Tesjoen Viirankosken muinaisen asuinpaikan ja Ahvenkosken Haasianniemen viikinkiaikaisen sataman. Näiden lisäksi kirjassa esitellään useita Pyhtään ja Pernajan merkittävää rautakautista löytöä.

Jäppisen syvä innostus ja valtavan laaja arkeologinen tietämys avautuvat kirjassa erityisesti rautakautisen esineistön ja hänen sepäntaitonsa ja -kokemuksensa siivittäminä. Parin vuosikymmenen mittainen, suurella hengenpalolla suoritettu omaehtoinen tutkimus on kasvattanut Jäppisestä arvokkaan asiantuntijan.

Kirjakahvila kokoontuu Kino Marilynissä (Kuningattarenkatu 17). Jouni Jäppistä haastattelee Noora Lintukangas. Tilaisuus on avoin ja maksuton, kahvila on auki. Kirjakahvilaan on mahdollista osallistua myös etäyhteyden päästä tai nauhoitteen katsoa myöhemmin Loviisan Kirjakahvilan Youtube-kanavalla.

Loviisan kirjasto