- Tämä tapahtuma on mennyt.
Tunteva tuote: keskustelua teollisesta eläintuotannosta / En kännande produkt: diskussion om industriell djurproduktion
19.4.2023 @ 17:30 – 19:00
Porvoon pääkirjastossa keskustellaan teollisesta eläintuotannosta keskiviikkona 19.4. klo 17.30. Keskustelemassa on joukko tutkijoita, jotka ovat kirjoittaneet Taija Kaarlenkasken ja Otto Latvan toimittamaan artikkelikokoelmaan Tunteva tuote – Kuinka eläimistä tuli osa teollista tuotantoa? (Vastapaino, 2022).
Tilaisuudessa pohditaan, mikä oikeastaan on tuotantoeläin ja millaista eläinten tehotuotanto on nykyisin. Millainen on eläin, joka on yhteiskunnassamme tuntevan tuotteen asemassa?
Tuotantoeläinten olosuhteet ja teollisen eläintuotannon oikeutus ovat nousseet merkittäviksi yhteiskunnallisiksi kysymyksiksi 2020-luvulla. Vaikka eläintuotannosta puhutaan, emme silti tiedä paljoakaan sen lähihistoriasta tai eläinteollisuuden teknologisoitumisesta.
Taija Kaarlenkaski (FT, dosentti) on kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen eläintutkimukseen erikoistunut perinteentutkija. Hän on perehtynyt erityisesti ihmisten ja nautojen suhteisiin sekä suomalaisen lypsykarjanhoidon historiaan. Kaarlenkaski toimii akatemiatutkijana Itä-Suomen yliopistossa Karjalan tutkimuslaitoksella ja käsittelee tutkimushankkeessaan maidon merkitysten muuttumista Suomessa 1950-luvulta nykypäivään.
Ate Tervonen on väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimuksensa käsittelee elävän koiran kulttuurista tuottamista: sitä, miten ihmiskulttuuri sekä erilaiset tekstit ja niihin liittyvä tulkinta vaikuttavat siihen, mitä koirat ovat ja millaisiksi ne muotoutuvat.
Sanna Karhu (FT, VTM) on filosofi ja tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hänen työnsä käsittelee kriittisen eläintutkimuksen lisäksi feminististä ja poliittista filosofiaa, ympäristöfilosofiaa ja queer-teoriaa.
Tiina Ollila (FM) on väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Hän käsittelee väitöskirjassaan tuotannossa pidettävien eläinten teurastukseen liittyviä käytänteitä, diskursseja ja affekteja.
Keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Porvoonseudun Maan ystävien kanssa. Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook Livessä osoitteessa https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live. Tallenne on saatavilla kahden viikon ajan.