Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Suomen sodanjälkeisen ulkopolitiikan pitkä kaari

Paikka: Hangon kaupungintalon juhlasali, Vuorikatu 1

Tietokirjailija Hannu Himanen ja ministeri Jaakko Iloniemi keskustelevat kirjasta Iloniemi – Eminenssi

Kaksikielistä keskustelua vetää toimittaja Yrsa Grüne-Luoma.

Tapahtuma striimataan myös, ja se on katsottavissa kaksi viikkoa kirjaston YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/channel/UCb9Nh4V3AwT4eipKLMnmVFA

90-vuotiaan ministeri Jaakko Iloniemen ulkopoliittinen elämäkerta on aikamatka lähihistoriaamme.

Jaakko Iloniemi on vaikuttanut Suomen ulkopolitiikkaan kahdeksalla vuosikymmenellä. Hän on ollut presidenttien harmaa eminenssi. Kekkosen, Koiviston ja Ahtisaaren kausilla hän oli mukana määrittelemässä ulkopolitiikan suuntaa.

Iloniemi on ollut perustamassa Paasikivi-Seuraa, Atlantti-seuraa ja Ulkopoliittista instituuttia. Hän oli keskeisessä roolissa Etykin Helsingin-huippukokouksen valmisteluissa 1975. Iloniemi päätti diplomaatin uransa Yhdysvaltain-suurlähettiläänä 1983 ja siirtyi talouselämän palvelukseen. Elinkeinoelämän valtuuskunnan toimitusjohtajana Iloniemellä oli keskeinen rooli Suomen EU-jäsenyyden toteutumisessa.

Vakaasta ja rauhallisesta tyylistään tunnettu Iloniemi on reaalipoliitikkona ajanut kärsivällisesti Suomen sitoutumista läntisiin rakenteisiin – myös Natoon. Hän on edelleen aktiivinen vaikuttaja: kansainvälisen politiikan asiantuntija, kommentaattori, keskustelija ja analyytikko.

Kirjan viimeinen luku päivitettiin kuukausi sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyksensä Ukrainaan. Se tuo Jaakko Iloniemen turvallisuuspoliittiset näkemykset tähän päivään ja tulevaisuuteen.

Kirjan kirjoittaja, suurlähettiläs ja tietokirjailija Hannu Himanen on tehnyt pitkän uran ulkoministeriössä. Hän osallistuu aktiivisesti ulkopolitiikkaa ja Venäjää koskevaan keskusteluun. Kirjan keskeistä aineistoa ovat Jaakko Iloniemen laajat haastattelut ja hänen ainutlaatuinen yksityinen arkistonsa.


Toukokuun lopussa ilmestyneen kirjan on kustantanut Jyväskylässä toimiva Docendo Kustannus Oy, joka on osa WSOY-konsernia.