Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Luento, kirjailija diplomaatti Alpo Rusi: Kremlin kortti — KGB:n poliittinen sota Suomessa 1982-1991

15 helmikuun @ 17:30 19:00

Diplomaatti, ulkoasiainneuvos ja valtiotieteen tohtori Alpo Rusi luennoi uusimmasta kirjastaan Kremlin kortti — KGB:n poliittinen sota Suomessa 1982-1991 kirjaston Pellavasalissa to 8.12. klo 17.30-19. Vapaa pääsy, tervetuloa! ”

Suomen ja NL:n suhteet hoidettiin kahta kautta: muodollisesti diplomaattiyhteyksien kautta, mutta myös verhojen takana NKP:n ja KGB:n kanavia pitkin.” – eversti Albert Akulov

Mikä oli Neuvostoliiton ystävyysliturgiaan verhotun poliittisen sodan vaikutus Suomen ulkopolitiikkaan? Tätä sotaa harjoitti KGB, jonka kautta hoidettiin maamme Moskovan suhteita Mauno Koiviston presidenttikaudella 1982-1991. Keskeinen tavoite oli pitää Suomi erossa lännen taloudellisista blokeista ja sotilaallisista rakenteista, etenkin Naton vaikutuksesta.

KGB vakoili ja harjoitti informaatiosotaa. Tehtaankadun kymmenet ”kotiryssiksi” nimetyt tiedusteludiplomaatit mairittelivat tai kiristivät avustajikseen yhteiskuntamme vaikuttajia, joita käytettiin KGB:n aktiivitoimien jalkaväkenä. Ymmärsikö valtiojohtomme KGB:n toimintaan liittyvät vaaratekijät?

Suojelupoliisi vaihtoi tietoja ja nimilistoja KGB:n kanssa epämääräisten sopimuksien pohjalta. Miksi Koivisto lopetti SKP:n valvonnan, ja miksi puolueen saamaa laitonta NKP-rahaa ei tutkittu? Kommunistit olivat peitejärjestöineen kuitenkin yhteistyössä KGB:n kanssa. Miksi Koivisto ei ymmärtänyt ajoissa Euroopan muutosta?

Teoksessa on käytetty Koiviston, Kekkosen, Suojelupoliisin ja Ulkoministeriön arkistojen lisäksi KGB:n, CIA:n ja Stasin arkistoja, kansainvälistä ja kotimaista aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä haastatteluja.

Valtiotieteiden tohtori Alpo Rusi (s. 1949) on kansainvälisesti arvostettu diplomaatti ja ulkopolitiikan asiantuntija

Tohtori Alpo Rusi tarjoaa tietorikkaan ja syvällisen analyysin suomalaisen diplomatian ongelmallisesta ja turbulentista ajanjaksosta. Hän on tiedustelutoiminnan historiaan perehtynyt asiantuntija, joka on paljastanut kauhistuttavia tosiseikkoja Kremlin rajanaapureihinsa kohdistuneesta manipulaatiosta ja joidenkin suomalaisten poliittisten johtajien Neuvostoliiton kanssa harjoittamasta yhteistyöstä. Rusin erinomainen teos on silmiä aukaiseva, joka tarjoaa olennaista tietoa pyrittäessä ymmärtämään tämän päivän ongelmallista kansainvälistä asetelmaa”.
– Tohtori Charles W. Kegley, Pearce professori Emeritus, The University of South Carolina, entinen ISA:n (the International Studies Association) presidentti, viimeksi toinen tekijä  teoksen ”Great Powers and World Order”(2020) tekijä.

Pornaisten kirjasto – Borgnäs bibliotek

Kirkkotie 174
Pornainen, 07170 Suomi
040 1745 060
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto