Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Luento Jukka Salonen: Pornasin murre –Pornaisissa puhutun murteen historiasta ja erityispiirteistä

24.11.2020 @ 17:30 19:00

Kaikki, mitä ei tarvita ja käytetä, unohtuu ja katoaa. Niin käy vanhoille esineille, tavoille ja puhutulle murteelle. Martti Rapola kirjoittaa, että ”murteet ovat lakanneet olemasta sillä tavalla hallitseva muoto suomen kieltä, jommoisena ken tahansa Suomen maaseudulla liikkuva ne tapasi vielä noin puoli vuosisataa takaperin. Murteet ihmisyhteisöön kuuluvana ilmiönä ovat siirtymässä historiaan”.

Pornaisten murretta on kerätty tällä vuosisadalla useaan otteeseen. Keruiden tulokset ovat kotimaisten kielten tutkimuslaitoksella ja äänitearkistossa kiinnostuneiden käytettävissä. Suomen murteistossa Pornaisten pitäjän murre luetaan kaakkois-hämäläisiin murteisiin, sen eteläryhmään. Pornaisten sisarmurteita puhutaan Porvoossa, Mäntsälässä, Askolassa, Orimattilassa, Pukkilassa ja Myrskylässä.

Pornainen-seuran puheenjohtaja Jukka Salonen on ollut mukana koostamassa kirjaa ”Pornalainen murresanasto” ja hän kertoo Pornaisten murteesta luennollaan.

Luennon järjestää Pornainen-seura ry

Pornainen-seura ry
Pornalaista murresanastoa on myynnissä Sarina-Kulmassa (asiamiesposti, Pornainen) ja se on lainattavissa Pornaisten kirjastosta.

Tapahtumiin osallistuminen poikkeusoloissa

Korona-aikana tapahtumia järjestetään turvavälit huomioiden. Tapahtumiin osallistuvia pyydetään tulemaan vain terveenä ja noudattamaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Noudatamme viranomaisten ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä.

Tapahtuma lähetetään suorana verkossa

Linkki tapahtuman suoraan lähetykseen tulee saman päivän aikana kirjaston nettisivulle: Kirjaston etusivu

Pornaisten kirjasto – Borgnäs bibliotek

Kirkkotie 174
Pornainen, 07170 Suomi
+ Google Map
040 1745 060
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto