Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kansallispukutuuletus ja -piknik Pornainen

5.8.2022 @ 18:00 20:00

Kuva: Mervi Djerf

Kansallispukutuuletus Pornaisissa juhlistaa kansallispuvun syntymäpäivää

Helmat liehuvat ja iloinen puheensorina raikaa Pornaisissa, kun kansallispukuja tuuletetaan jo neljättä kertaa. Tänä vuonna tuuletustapahtuma järjestetään Pornaisten kunnankirjaston pihalla perjantaina 5.8. klo 18 alkaen tai sateen sattuessa kirjaston Pellavasalissa.

Kansallispukutuuletukseen ovat tervetulleita kaikki puvuista kiinnostuneet. Voit pukeutua itse muinaispukuun, kansanpukuun, kansallispukuun tai niiden osiin tai tulla vain ihailemaan pukuja. Pukuja tuuletetaan rennosti piknikin ja yhdessäolon merkeissä, ja kaikki ovat tervetulleita eväidensä kanssa levittämään oman vilttinsä tai retkipöytänsä kirjaston nurmikolle.

Illan alkupuolella pidämme pukujen esittelykierroksen, jossa jokainen pääsee esittelemään oman pukunsa ja kertomaan halutessaan sen tarinan.

Miksi 5.8.?

Elokuun viidettä päivää juhlitaan kansallispuvun syntymäpäivänä. Silloin on kokoonnuttu tuulettamaan eli viettämään aikaa puvut päällä jo vuodesta 2010 lähtien. Ensimmäinen kansallispukutuuletus pidettiin Imatralla, ja käytäntö on siitä laajentunut ympäri Suomea. Julkisesti ilmoitettuja tuuletuksia on viime aikoina järjestetty noin 70 kappaletta vuosittain, Pornainen yhtenä niistä.

Kansallispuvun syntymäpäivä juontaa juurensa ajankohtaan 5.8.1885, jolloin keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko.

Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!

Pornaisten kirjasto – Borgnäs bibliotek

Kirkkotie 174
Pornainen, 07170 Suomi
+ Google Map
040 1745 060
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto