Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kansalaisopiston luento, Mari Ahokas: Tuompon suku ja kenraalin lapsuus Pornaisten Laukkoskella

2.11.2021 @ 17:30 19:00

Tuompon suku ja kenraalin lapsuus Pornaisten Laukkoskella

Jääkärikenraali Wiljo Einar Tuompo oli vanhaa, yli 330 vuotta Pornaisissa vaikuttanutta talonpoikaissukua. Wiljo Tuompo oli kahdeksas Erik ja Ida Tuompon 12 lapsesta. Hän syntyi Pornaisten Laukkoskella 23. syyskuuta 1893 ja kuoli 25. marraskuuta 1957 Helsingissä. Lapsuutensa hän vietti Laukkosken maisemissa, kunnes lähti opiskelemaan ja edelleen Saksaan jääkärikoulutukseen vuonna 1915.

Tuompo sukunimenä on suhteellisen nuorta perua ja käytössä vain Erik ja Ida Tuompon suvun jäsenillä. Erik Tuompon esipolvet käyttivät sukunimiä Eriksson ja Pihlström tai paikkakunnalle ominaista patronyymiä sukunimen sijaan.

Erik Tuompo kuului kagaalin johtamiin aktivisteihin. Tuompojen voi sanoa olleen aktivistiperhe, sillä isä Erikin lisäksi kaikki 10 poikaa osallistuivat tahoillaan Suomen itsenäistymishankkeisiin 1900-luvun alussa. Veljeksistä Eemeli oli isä-Erikin tavoin varhaisvaiheen aktivisti osallistuen mm. aselaiva John Graftonin aseiden salakuljetukseen. Johan Ebenhard, Yrjö, Harry ja Sulo Eino toimivat jääkärietapin hoitajina Tornion seudulla ja vuoden 1918 sotaan osallistuivat kaikki. Kodin perua Wiljo omaksui kiihkeän isänmaallisuuden, joka vain voimistui opiskeluvuosina Helsingin yliopistossa sekä Eteläsuomalaisessa osakunnassa.  Tämä johti talvella 1915 ensimmäisten mukana Saksaan saamaan Venäjän vihollismaassa sotilaskoulutusta vapaussotaa varten.

Luennolla käydään läpi Tuompon suvun taustaa, perheen vaiheita ja kenraali W. E. Tuompon lapsuus- ja nuoruusaikaa. Esityksessä on mukana runsaasti valokuvia.

Ilmoittautuminen luennolle kansalaisopistoon: Tuompon suku ja kenraalin lapsuus

Luennon yhteydessä on myynnissä syyskuussa ilmestyvää elämäkertaa Talvisodan tuntematon sankari. Kenraali W. E. Tuompon tie jääkäristä maanpakolaiseksi 1893–1957. (Otava)

Kuvat: Tuompon sukuarkisto ja Otava

Luennoitsija Mari Ahokas on filosofian maisteri ja toimii informaatikkona Pornaisten kunnassa sekä osallistuu kotiseututyöhön. Hän on perehtynyt jääkäriliikkeeseen ja tekee parhaillaan siihen liittyvää tutkimusta. Ahokas on myös tutkinut Pornaisten paikallishistoriaa, mihin liittyen hän on toimittanut ja kirjoittanut mm. Pornaisten talvi- ja jatkosodan veteraanien kohtaloista kirjassa Sotatarinoita Pornaisista. Hän on toinen kirjoittaja syyskuussa 2021 ilmestyvässä kenraali W. E. Tuompon elämäkerrassa Talvisodan tuntematon sankari. Kenraali W. E. Tuompon tie jääkäristä maanpakolaiseksi 1893–1957. (Otava)

Pornaisten kirjasto – Borgnäs bibliotek

Kirkkotie 174
Pornainen, 07170 Suomi
+ Google Map
040 1745 060
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto