Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Historialuento Mari Ahokas Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks’ suuri on Suomen valta – pornaislaisia heimosotaretkillä 1919–1922

17.11.2020 @ 17:30 19:00

Vuosina 1918–1922 Suomesta tehtiin heimosodiksi kutsuttuja sotaretkiä Vienan ja Aunuksen Karjalaan, Petsamoon, Viron vapaussotaan ja Inkeriin.

Pornaisista näille jo sisällissodan aikana alkaneille retkille osallistui ainakin seitsemän miestä, joista nuorin oli vasta 16-vuotias Oiva Männistö Virossa 1919. Viroon lähti kaikkiaan kolme pornaislaista, Männistön lisäksi Lauri Laaksonen ja Saksan jääkäri, Viron armeijassa luutnantiksi kohonnut J. E. Sainio.

Aunuksessa 1919 mukana oli kolme Tuompon veljestä, Yrjö, Harry ja Sulo Eino, Petsamossa Saksan jääkäri Sulo-Weikko Pekkola ja Karjalan kansannousussa Vienassa 1921–1922 J. E. Sainio.

Luennolla FM Mari Ahokas kertoo mitä nämä heimosotaretket olivat, mistä ne saivat kipinänsä ja kuinka kaikki lopulta päättyi. Erityisesti keskitytään niihin retkiin, joilla pornaislaisia oli mukana, heidän itsensä kertomina. Esityksessä on mukana runsaasti valokuvia.

Luento on ilmainen, ilmoittautuminen pakollista rajallisen osallistujamäärän takia: Mäntsälän kansalaisopisto

Tapahtumiin osallistuminen poikkeusoloissa

Korona-aikana tapahtumia järjestetään turvavälit huomioiden. Tapahtumiin osallistuvia pyydetään tulemaan vain terveenä ja noudattamaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Noudatamme viranomaisten ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä.

Tapahtuma lähetetään suorana verkossa

Linkki tapahtuman suoraan lähetykseen tulee saman päivän aikana kirjaston nettisivulle: Kirjaston etusivu

Pornaisten kirjasto – Borgnäs bibliotek

Kirkkotie 174
Pornainen, 07170 Suomi
+ Google Map
040 1745 060
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto